Monday, May 16, 2016

Just A Beginning

Happy Teachers Day to my greatest teacher of all, umi who never stop teaching me how to live longer, healthier, be bold, be brave, be pretty (ofc) and be strong.

Alhamdulillah, walaupun masih lagi dalam proses untuk memujuk hati yang kecil ini,
tapi jangan lah pernah lupa untuk bersyukur.
I have been trough a lot and I know the is some people out there been through many, bigger problems, and tougher than me.
Setiap orang ada masalah sendiri dan setiap orang ada kemampuan sendiri untuk meng'handle'kannya.
Terkadang kita rasa kita lemah, tak kuat, tak mampu untuk menahan siksaan peritnya disakiti, dilukai, walaupun sebenarnya itulah Takdir.

"Sesungguhnya Allah tidak akan menurunkan ujian kepada seseorang hamba itu melebihi kemampuannya sendiri"

".... dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya" (Al-Baqarah : 216)


Malu dengan diri sendiri bila aku fikir, kenapa aku selalu tak dapat apa yang aku inginkan?
Kenapa dan kenapa?
And umi said to me "Allah itu punyai perancangan yang terbaik. Umi pon frust juga, tapi, Allah leih baik perancangannya"

Diluah mati mak, ditelan mati bapak.
Susah juga untuk ditelan, susah juga untuk diluahkan.
Tapi, teman teman, bersyukurlah, Tatkala kamu sedang dalam dilemma memikirkan kemanakah hala tuju kamu, masih lagi ada sahabat kamu yang masih mencari cari tempat untuk menapak kakinya...

Syukur itu sebenar nikmat. Salahkan aku untuk menangisi kesedihan itu? Tetapi, cukup salah untuk aku pertikaikan ketentuan DIA.

Wahai teman, aku menulis tinta ini dalam tangisan mungkin. Ya, setiap manusia itu pasti akan berasa kesedihan apabila kehilangan sesuatu, tidak mendapat kehendaknya, tetapi ingatlah, itu ujian untuk mu wahai sahabat..

Ya, tak semua situasinya seperti kamu. Ya, tak semua mengalami masalah seperti kamu.
Mungkin lagi teruk? Mungkin lagi hiba?
Jika kamu ingin mempersoalkan kehendak Yang Maha Kuasa ingatlah, bahawa kamu adalah insan yang bertuah kerana ujian yang Dia turunkan kepada kamu itu adalah kerana DIA rindukan hamba..


Alhamdulillah. Terima kasih Allah

Tuesday, April 5, 2016

Path

Bismillah..
Kenapa Allah letak kita dalam satu situasi di mana kadang2 kita rasa macam diri kta tak mampu pon nak handle benda tu....
Kenapa Dia selalu uji kita di mana kita rasa benda tu tak sepatutnya berlaku kita...
Tapi.....
Kenapa kita selalu jauh dan sering pertikaikannya sedangkan kita tahu,
Dia lah sebaik baik perancang....

Everything gets harder and harder...
Doubting to myself. Blaming the problems to me.
Why should I? Why must me?
Seriously, rasa terbeban, rasa tertekan, rasa depress.
Aku sedar, rezeki itu Allah yang aturkan, dan kenapa perlu kita bertanya2 lagi??

Kita mungkin lihat seorang itu berjaya, di mana kita rasa kita nak jadi macam dia.
In fact, dia sebenarnya tak bahagia dengan apa yang dia dapat.
Ingatlah, bersyukur dengan apa yang kau ada.
Biarpun di mana rezekimu, InshaAllah ada..
Yakinlah satu perkara. Bahawa dia adalah sebaik baik penentu..

Semakin yakin kamu terhadap rezeki Allah,
Semakin yakin rezeki Allah terhadap kamu.

Saturday, March 5, 2016

Precious

He is something......
No, he is.


Alhamdulillah...
No words can describe my actual feelings right now.
Feel so blessed and thankful.
Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah

Kadang2, ada lah juga terfikir kan, apa yang aku lalui SPM months sebelum ni, sangatlah menjengkelkan. Hahaha
Sehinggakan aku rasa, kalau aku nak imbas balik pon, setiap kali tu lah aku akan menangis, sampai lebam mata tu takyah cakaplah.
Ye lah kan, semua orang ada naik turun dia. Tapi, kalau nak dibandingkan dengan aku ni, masalah yang aku hadapi haritu, takdalah besar pon.
Tapi bila fikir balik apa yang lalui tu, pergh, rasa macam banggaa juga dengan diri sendiri..

Macam mana ye nak cakap.
Pada satu tahap tu, kau rasa diri kau tu sangat lah down. Padahal kau tahu,masa tu sedang menghadapi peperiksaan terbesar dalam hidup kau.
Kalau orang tanya, macam mana aku belajar, aku tak tahu nak jawab macam mana.
Main2 pon banyak, kacau orang pon banyak, tidur pon banyak.
Tapi satu je aku betul2 buat, aku non stop cuba jadi kuat.
Kau tahu tak, perkataan CUBA tu apa. In english kita cakap TRY. Try and error.
Nak kata, pura2 tu boleh laah, Hahaha macam lucu juga bila pikir2 balik.

Kalau lah boeh aku nak cerita macam mana down nya aku masa tu, serious, nak gi kelas pon malas.
People keep talking about you. Cakap benda baik ke, buruk ke, Allah je tahu macam mana perasaan aku nak hadap muka2 depa tu..
Masa tu, rasa nak balik membuak2, rasa nak peluk umi aku membuak2.
Aku sanggup suruh umi aku datang sekolah walaupun esok lusa dah nak habis paper spm.
Kau tahu tak, perasaan bila kau dah puas dah nak luah kat kawan kau, end up, kau cari jugak parents kau.
Ni orang kata, sebenci mana pon kau kat parents tu, lastly, depa jugak yang kau nak cari..

Bukanlah nak buka aib sendiri, tapi ni juga lah yang berlaku.
Setiap orang ada dia unya masalah dan jalan penyelesaian nya.
Masa tu, Allah turunkan ujian yang paling berat lah kot kat aku sepanjang aku duduk belajar 2 tahun di sana.
Dont get confused... Ingat, ujian paling berat masa kat sana.... Bukan dalam life aku.. Jangan jadi judgemental sangat kata aku ni pentingkan diri sndiri je.. Hahaha

Bila hari2, aku rasa malu nak jumpa diorang, diorang asyik dok cakap aku ni kena sabar dengan benda yang aku tak buat, dengan benda yang dia x buat, dengan benda yang mereka tak buat.
Kau tau tak, last sekali, semua orang macam hampir timbulkan fitnah.
Bukan sama2 nak menaikkan sama sendiri, tapi sama2 nak menjatuhkan yang lainn...
Bila aku buat tak kisah, depa kata aku sedih.
Bila aku masuk campur, depa kata aku dengki.
Dahtu, nak suruh aku buat apa?? Jadi halimunan? Hahaha

Satu term yang kau kena belajar ialah SABAR
Apa2 pon masalah yang datang kat kau, apa pon yang kau buat, kau kena hadap benda tu.
Tak kiralah orang kutuk kau ke, orang keji kau, orang ejek kau, kau rasa tak nak jumpa orang, kau rasa nak sumbat je telinga kau dengan mp3 dengar lagu biar orang panggil kau, kau buat2 tak tahu, kau kena hadap muka diorang.
Biarlah kadang2, rasa nak tenyeh2 je dengan cili mulut diorang tu, kau kena hadap weh..
Seriously talk, tu lah yang aku rasa selama ni. Kadang2 tu, ada juga lah rasa nak jerit kat padang, rasa nak nangis dalam bilik sorang2...
Hahaha, tapi tu lah, orang x rasa apa yang kau rasa, Kalau kau luah pon, bukan diorang faham. HAHAHA
Dalam tak sedar, masa tu juga aku selalu fikir apa salah aku, apa masalah aku, apa semua nii. 
Orang kata, muhasabah diri. Haha

Allah pays it. Seriously He did it.
Ada sahabat berkata:
"Biarlah diorang nak cakap apa pon, biarlah diorang nak buat apa, InshaAllah ada lah tu ALLAH balas"

Yes, his words are true. Allah bayar balik semua tuu..
Apa yang aku buat selama ni, biarlah orang cakap gosip ke apa ke, itu lah yang aku buat.
Dan aku memang pegang kata2 tu sampai sekarang..

Aku tak tahu lah korang faham ke tak apa yang aku tulis, tapi biarlah.
Cukuplah sekadar korang tahu,

Walaupun kadang2 kau rasa orang cuba menjatuhkan kau, kau jangan biarkan semua tu buat kau lagi rasa down.
Prove them wrong! Buktikan yang kau pon boleh.
Walaupun kau stress, walaupun kau rasa meluat, jangan pernah bagi chance kat depa..
Tunjukkan yang kau pon boleh..


Dan kepada dia,
Walaupun saya ni bukanlah sesiapa pon,
Tapi terima kasih untuk semuanya
Atas nasihat, pedoman, kata2 semangat.
I proud of you enough. 
All the best (kata kau)






Wednesday, February 3, 2016

Kau kenal tempe tak?



Cepat sangat ke aku nak panas?
Cepat sangat ke aku nak sejuk?
Aku ni sejenis homosapien yang mempunyai muatan haba tentu yang rendah ke?

How times fly like fireflies.
Its 34/366 of 2016, and me, is still me.
Tapi, semakin menginjak usia ni, semakin cepat masa berdetik, semakin aku dah nak kahwin. eh eh eh bukaaaan, semakin aku akan tinggalkan umi aku.
Dari segi logiknya, bukan sebab nak kahwin *ehem* tapi aku inshAllah jika diberi peluang dan rezeki yang melimpah ruah tatkala ekonomi Malaysia dah macam tempe basi, *bukansalahnegara* aku mungkin lah akan menjejak kaki ke mana2 IPTA/IPTS yang ditawarkan di muka bumi Allah ni.
Aaamin, aku harap doa hangpa semua termakbul :D

Tapi, satu perkara yang aku rasa aku sendiri susah nak handle, bahkan pula kucing jiran rumah kau.
Sebab ini adalah masalah aku.
TEMPE, ditambah R dihujungnya. Bukan lah nak cerita sangat tapi, attitude ni lah paling susah bagi aku, kau, dia, mereka, susah nak kawal.
Kau boleh pula nak salahkan syaitan sebab suka sangat naikkan amarah kau, tapi kau sendiri lupa yang kau boleh kawal nafsu kau?
Kau mengamuk tak tentu pasal, kau marah sana sini, tapi bila kau nak berhenti?

I got pissed off easily and I don't even know why. Mudah kata, aku makin dan semakin sensitif lebih2 lagi bila teringatkan kejadian SPM lalu. Pergh menyayat hati, kau tak payah nak cakap.
But the thing is, yang orang tak tahu, sebenarnya aku mudah je nak sejuk, tapi people around me kena faham benda tu. HAHAHA
Macam lawak jer der, cakap sorang2, angkat bakul sendiri buka aib sendiri.
No, aku bukan nak buka aib sendiri tapi ini kenyataan yang kawan2 aku sendiri cakap kat aku.
We called her 'meow' *bukan nama sebenar
Aku ni sejenis homosapiens yang mempunyai muatan haba tentu yang rendah iaitu cepat panas dan cepat sejuk.
Kau rasa? HA HA HA

I take time to cool down my self. Yang ni yang orang tak faham
Bila aku senyap, kadang2 tu, jangan dok tegur, lagi2 kalau kau nampak aku mengamuk tak tentu pasal *tapi takpernah aku pissed off tiba2*
Aku take time by cooling myself ALONE. Bila aku dah start kunci pintu, give 5-10 minutes then I will go out, doing necessary things that I need.
I am not that stupid to merajuk all day long without having shower or buang hajat anyway.
Bukan style aku lah bro. Aku rasa, kalau aku ada pakwe sekarang ni pon ((which is i never got one till i get married pergh)),, senang je nak pujuk aku.
Tapi diorang kena bear lah dengan masalah aku yang cepat pissed off.

Lawak but this is true. This happen to everybody. Unless you have no feelings to get mad, to be sad or wtv you think of you. Are you normal or not is not the question but what i believe is, eventho the person that is not easily get pissed off pon ada perasaan lah weh.
Kau jangan ingat diorang buat senyap gitu depa takpa hati perut ke hapa?
Kau jangan ingat kau boleh nak buli depa, mainkan perasaan depa macam dunia ni kau yang punya?
Lama hidup dah ka bro??

I know this post is nonsense. Tapi point aku nak cakap sebenarnya, setiap orang ada cara dia masing2, nak kawal marah diorang.
Tipulah, aku dulu pemarah gila weh, hahahaha aku tak malu mengaku sebab aku tahu aku teruk gila.
Tapi, seteruk-teruk aku, masih ada yang sayangkan aku, depa kawan2 aku, yang tak pernah henti2 support aku untuk lupakan seorang tempe hijau.
Mengarut.
Seriously, ada orang dia nangis dulu baru cool down.
Ada orang dia senyap je dua tiga minggu baru cool down.
Ada orang, tak tegur sampai tahun depan sebab marahkan hang. Eh ada weh.
Tapi tak ramai orang yang ambil wudhu' bila marah. *hidung sendiri pon kenalah weh rilek lah

Satu aku nak cakap, jangan sampai amarah kita tu, sensitif kita, orang yang dekat pon makin jauh, yang jauh lagi jauh.
Take your time, muhasabah diri sendiri.
And people sekeliling pon, mohon lah memahami.
Sedang kawan dok membara tu hang pi tanya "Hang marah kat aku ka?"
Tak lama, biru mata tu baru hangpa tau..


Peace and love,
Si kurus :D