Wednesday, February 3, 2016

Kau kenal tempe tak?



Cepat sangat ke aku nak panas?
Cepat sangat ke aku nak sejuk?
Aku ni sejenis homosapien yang mempunyai muatan haba tentu yang rendah ke?

How times fly like fireflies.
Its 34/366 of 2016, and me, is still me.
Tapi, semakin menginjak usia ni, semakin cepat masa berdetik, semakin aku dah nak kahwin. eh eh eh bukaaaan, semakin aku akan tinggalkan umi aku.
Dari segi logiknya, bukan sebab nak kahwin *ehem* tapi aku inshAllah jika diberi peluang dan rezeki yang melimpah ruah tatkala ekonomi Malaysia dah macam tempe basi, *bukansalahnegara* aku mungkin lah akan menjejak kaki ke mana2 IPTA/IPTS yang ditawarkan di muka bumi Allah ni.
Aaamin, aku harap doa hangpa semua termakbul :D

Tapi, satu perkara yang aku rasa aku sendiri susah nak handle, bahkan pula kucing jiran rumah kau.
Sebab ini adalah masalah aku.
TEMPE, ditambah R dihujungnya. Bukan lah nak cerita sangat tapi, attitude ni lah paling susah bagi aku, kau, dia, mereka, susah nak kawal.
Kau boleh pula nak salahkan syaitan sebab suka sangat naikkan amarah kau, tapi kau sendiri lupa yang kau boleh kawal nafsu kau?
Kau mengamuk tak tentu pasal, kau marah sana sini, tapi bila kau nak berhenti?

I got pissed off easily and I don't even know why. Mudah kata, aku makin dan semakin sensitif lebih2 lagi bila teringatkan kejadian SPM lalu. Pergh menyayat hati, kau tak payah nak cakap.
But the thing is, yang orang tak tahu, sebenarnya aku mudah je nak sejuk, tapi people around me kena faham benda tu. HAHAHA
Macam lawak jer der, cakap sorang2, angkat bakul sendiri buka aib sendiri.
No, aku bukan nak buka aib sendiri tapi ini kenyataan yang kawan2 aku sendiri cakap kat aku.
We called her 'meow' *bukan nama sebenar
Aku ni sejenis homosapiens yang mempunyai muatan haba tentu yang rendah iaitu cepat panas dan cepat sejuk.
Kau rasa? HA HA HA

I take time to cool down my self. Yang ni yang orang tak faham
Bila aku senyap, kadang2 tu, jangan dok tegur, lagi2 kalau kau nampak aku mengamuk tak tentu pasal *tapi takpernah aku pissed off tiba2*
Aku take time by cooling myself ALONE. Bila aku dah start kunci pintu, give 5-10 minutes then I will go out, doing necessary things that I need.
I am not that stupid to merajuk all day long without having shower or buang hajat anyway.
Bukan style aku lah bro. Aku rasa, kalau aku ada pakwe sekarang ni pon ((which is i never got one till i get married pergh)),, senang je nak pujuk aku.
Tapi diorang kena bear lah dengan masalah aku yang cepat pissed off.

Lawak but this is true. This happen to everybody. Unless you have no feelings to get mad, to be sad or wtv you think of you. Are you normal or not is not the question but what i believe is, eventho the person that is not easily get pissed off pon ada perasaan lah weh.
Kau jangan ingat diorang buat senyap gitu depa takpa hati perut ke hapa?
Kau jangan ingat kau boleh nak buli depa, mainkan perasaan depa macam dunia ni kau yang punya?
Lama hidup dah ka bro??

I know this post is nonsense. Tapi point aku nak cakap sebenarnya, setiap orang ada cara dia masing2, nak kawal marah diorang.
Tipulah, aku dulu pemarah gila weh, hahahaha aku tak malu mengaku sebab aku tahu aku teruk gila.
Tapi, seteruk-teruk aku, masih ada yang sayangkan aku, depa kawan2 aku, yang tak pernah henti2 support aku untuk lupakan seorang tempe hijau.
Mengarut.
Seriously, ada orang dia nangis dulu baru cool down.
Ada orang dia senyap je dua tiga minggu baru cool down.
Ada orang, tak tegur sampai tahun depan sebab marahkan hang. Eh ada weh.
Tapi tak ramai orang yang ambil wudhu' bila marah. *hidung sendiri pon kenalah weh rilek lah

Satu aku nak cakap, jangan sampai amarah kita tu, sensitif kita, orang yang dekat pon makin jauh, yang jauh lagi jauh.
Take your time, muhasabah diri sendiri.
And people sekeliling pon, mohon lah memahami.
Sedang kawan dok membara tu hang pi tanya "Hang marah kat aku ka?"
Tak lama, biru mata tu baru hangpa tau..


Peace and love,
Si kurus :D

No comments: